Startpagina    Alle Opleidingen Open Inschrijving
Sterk in Adviesgesprekken binnen Adviesstrategiƫn

Open inschrijving

Samenvatting

De effectiviteit van vakdeskundige (senior) beleids- en stafmedewerkers wordt in hoge mate bepaald door hun vaardigheid in adviesgesprekken, bijvoorbeeld met managers, (politiek) bestuurders, collega's. In dit intensieve trainingstraject worden zij door professionele adviseurs/trainers geholpen hun adviesvaardigheden op professioneel nivo te brengen.

Het voeren van effectieve adviesgesprekken vraagt veel: het is een dynamisch spel met taktische kennisoverdracht, verschillende belangen en persoonlijkheden, begrip kweken rond keuzes en hun gevolgen, het onderzoeken van aannames, constructieve confrontatie, en flink wat frustratietolerantie.
Aan de orde komen o.a. verschillende soorten adviesgesprekken, praktische interventietechnieken, normen van waaruit wordt geadviseerd (methode Argyris), omgaan met stereotyp gedrag van opdrachtgevers, hun belang,  hun verborgen agenda of een door hen opgelegde einduitkomst. Daarnaast krijgen aandacht zaken als onderhandelend adviseren, paradoxaal adviseren, de rol van ratio en emotie, omgaan met de defensiemechanismen van de geadviseerden, etc. Je krijgt zicht op je keuzes voor adviesdoelen. En je leert gesprekken tijdens hun verloop flexibel bij te sturen naar een punt dat de geadviseerde "geinformeerde keuzes" kan maken.

Een adviesgesprek is onderdeel van een complexe setting: een eerder adviesgesprek, een volgend adviesgesprek, andere adviesmiddelen die worden ingezet, de werkcultuur, de persoon van de geadviseerde(-n), etcetera. Daarom wordt ook ingegaan op de diagnose van die adviessetting en van de advieshistorie. De beeldvorming over praktische adviesstrategiën wordt vergroot. En we gaan in op de opties en keuzes die je na telkens na een bepaald door geadviseerd en adviseur gerealiseerd gespreksverloop ter beschikking staan.

Deelnemers worden uitgenodigd hun eigen praktijk- en gesprekssituaties in te brengen. Er wordt intensief en persoonlijk geoefend. Daarnaast brengen wij exemplarische adviessituaties in uit de overheid.

Intensief voortraject. Training: Blok 1: 2 dagen aaneen in een conferentie-oord, Blok 2,3,4,5: een dag. Nazorg/advies: 3 maanden. Kosten opleidiing: € 3.370,- excl. kosten conferentie-oord.


contact faq's