Startpagina    Alle Opleidingen Open Inschrijving
Met Visie Programmas en Processen Managen

Open inschrijving

Samenvatting

Deelnemers met ervaring als projectleider leren met visie programma's en processen te managen. De insteek is integraal: op programma- en procesinstrumenten én op vaardigheden. We stellen aan de orde wat - in aanvulling op projectwerk - voor programma-(en proces-)management specifiek is.

Programmamanagement wordt verschillend gedefiniëerd. CoreReflect hanteert een overkoepelende definitie: een programma is een set
projecten soms met (vaste) activiteiten gericht op een middenlange termijn doel, waarbij men (vaak) afhankelijk is van andere partijen. De programmamanager regisseert de tot standkoming van het programma en managed de uitvoering. Een programma ontwikkelen vraagt inzicht in oorzaken en gevolgen en (politiek-) bestuurlijke afwegingen. Het proces tot het programmaplan moet zo verlopen dat dit breed gedragen kan worden. Een programmamanager treedt in interactie met de partijen op het speelterrein en krijgt zo grip op belangen en bewegingen. Projecten en activiteiten binnen de programmaportfolio worden steeds inhoudelijk en op procesnivo afgestemd. Vanuit grip op de materie en de bewegingen op het speelterrein wordt visie en leiderschap getoond. Vanuit die helicopterview wordt ook zicht gehouden op kansen, bedreigingen, risico's. Tijdig worden nieuwe ontwikkelingen gesignaleerd waarop programmaplan én -doel worden bijgestuurd. Burocratisch gedrag wordt vermeden, doelrealisatie staat voorop. De samenwerking met zowel projectleiders als bestuurder-opdrachtgevers dient effectief te verlopen.

Ook degenen die een proces regisseren zijn op een doel uit. Grip op de gegroeide verhoudingen tussen partijen en organisaties die nodig zijn voor haalbare bewegingen richting maatschappelijk doel is een vereiste. Een procesmanager dient in staat te zijn op hoog nivo in een organisatie binnen te komen. Hij/zij brengt een stap voor stap proces op gang tot partijen bereid zijn met elkaar bij te dragen aan een gemeenschappelijk gedefinieerd doel. Procesregie vraagt empatisch vermogen, externe oriëntatie, zeer goede beinvloedingsvaardigheden, flexibiliteit, onderhandelings kwaliteiten en vooral ook inzicht in het bestuurlijk spel binnen eigen en andere organisaties. Docenten brengen ruime praktijkervaring als programma- en procesmanager mee. Ervaring met projectwerk is eis.

Intensief voortraject. Training: blok 1: 2 dagen, blok 2: 2 dagen. beiden aaneengesloten in een conferentie-oorde. Nazorg/advies: 3 maanden. Kosten opleidng: € 2.650,- excl. kosten conferentie-oord.

 


contact faq's