Startpagina    Alle Opleidingen Open Inschrijving
Ons Dagelijks Ethisch Management

Open inschrijving

Samenvatting

Deze inspirerende workshop wordt momenteel ontwikkkeld. En in 2010 aangeboden.

Management-ethiek is een onderwerp voor de leiders onder managers. Het stelt vragen die voorbij gaan aan de minimumregels waar beheerder-managers naar leven. Regels, wetten en interne protocollen vanuit het financiële en het personele terrein zijn duidelijk. Ze leggen verplichtingen op en sturen gedrag. Maar regels/wetten zo stelde de socioloog Emile Durkheim ooit lopen altijd achter op feitelijk erkende maatschappelijke en organisatienormen.
Leiders hebben visie. Zij creëeren nieuwe normen en regels en gaan daar voor staan. Ze verkennen de grenzen van bestaande regels en wetten, rekken deze op als hun praktijk daarom vraagt. Zo ontstaat vanuit normen fundamentele vernieuwing van binnen uit.

De workshop is gericht op managers die "alles onder controle hebben en alles al gezien hebben". En in het kader van hun education permanente een moment met collega's relaxt willen reflecteren over hun leiderschapsvisie, waarden en normen. Zij ontmoeten interessante ervaren collegas en docenten. En voeren (socratische) discussies over praktische normen rond leiderschap en management waarbij in het dagelijkse "going concern" meestal onvoldoende kan worden stil gestaan. Wij bieden met deze workshop een verfrissende inspiratiebron aan die niet op alle punten direct handen en voeten in de praktijk kan krijgen, maar die wel wezenlijke kenmerken van het organisatieleven naar boven halen.
Praktijkdilemma's waarom heen ethische praktijkverkenningen kunnen worden gebouwd zijn bijvoorbeeld:
- burgers hebben de WOB, welk recht op informatie hebben uw medewerkers ?
- hoe verschillend mag je omgaan met mensen in werksituatie en in privésfeer ?
- moet je altijd met terugwerkende kracht belonen ?
- als werktijden niet aantoonbaar productienoodzaak zijn, mag je die opleggen ?
- mag je met beleid problemen doorschuiven naar een andere overheidsorganisatie ?
- mag je bij reorganisatie het personeel ontslaan en deels na keuring aannemen ?

Onze gedachten gaan momenteel uit naar een workshop, die om 15.30 uur begint en doorloopt in een diner pensant.


contact faq's