Startpagina    Overzicht Thema's Implementatie-Maatwerk
Schaduw-Advisering Project-Programma-Lijn

Implementatie-Maatwerk

"Een adviseur die vanaf de zijlijn als uw schaduw meedenkt en adviseert"

Schaduw-advisering roept u in als u een doorgewinterde adviseur/manager zoekt die meedenkt met uw (beleids-)project(-en) of met een verandering die u wil doorvoeren. U beseft dat u nu eenmaal niet alles kunt weten en dat aanvulling op uw know-how en ervaring nodig is om zo soepel en snel moegelijk uw doelen te realiseren.

De schaduwadviseur neemt kennis van uw verantwoordelijkheid, complex van taken, uw (voorgenomen) project. En houdt alle ontwikkelingen en relevante informatie bij. Periodiek én wanneer daarin kritische stappen moeten worden gezet, legt u de schaduwadviseur het verloop, de stand van zaken en uw vragen voor. Deze verkent met u mogelijk niet voorziene gevolgen van voorgenomen stappen. Fungeert als sparringpartner wanneer u de voor- en nadelen van alternatieve oplossingen wil verkennen. Waarschuwt voor gevaarlijke automatismen en persoonsgebonden valkuilen. Doet bijvoorbeeld suggesties voor de wijze waarop u gerezen impasses kunt doorbreken. Helpt u zich voor te bereiden op belangrijke overlegsituaties met collega-bestuurders, managers, medewerkers, burgers, zowel inhoudelijk als op het te verwachten procesverloop.
Het is de verantwoordelijkheid van de schaduwadviseur als buitenstaander actief licht te werpen op wat zich in de schaduw van uw blikveld bevindt. Hij/zij denkt vanuit uw positie, taak en verantwoordelijkheid mee vooruit en adviseert ook tijdig nieuwe initiatieven te overwegen en bij te sturen.

Schaduw-advisering verloopt via een flexibele mix van contacten: persoonlijke gesprekken, email, telefonisch contact, spoedoverleg, soms in werktijd soms daarbuiten. Wanneer manager en schaduw-adviseur in staat zijn een goede persoonlijke werkrelatie op te bouwen, wordt - is onze ervaring - een effectievere adviesruimte gecreëerd.

De aanpak verloopt meestal als volgt. U voert een tweezijdig kennismakingsgesprek met de adviseur en verkent uw resultaatwensen. Pas daarna komt een definitief contract tot stand: u moet vertrouwen in uw adviseur hebben en elkaar "liggen". Schaduwadvisering wordt afgesproken voor de duur van een project of voor een functioneringsperiode met duidelijke targets. De eindregie blijft bij u liggen. En als u beslist dat uw doelen gerealiseerd zijn, wordt de schaduwadvisering gestopt. De feitelijk door de adviseur in uw opdracht bestede tijd wordt maandelijks gedeclareerd binnen het voor de schaduwadvisering overeengekomen budget.

 


contact faq's