Startpagina    Alle Opleidingen Open Inschrijving
Afdelingshoofd-Integraal Manager: de Kernvaardigheden

Open inschrijving

Samenvatting

(Toekomstige) Afdelingshoofden leren het management, het leiderschap en de bedrijfsvoering die nodig zijn om zelfstandig een afdeling in overheid+organisaties te runnen: motiverend én prestatiegericht.

Een afdelingshoofd heeft een organisatieverantwoordelijkheid en neemt alle initiativen om die waar te maken. Heeft goed inzicht in de (politiek-)bestuurlijke verhoudingen en beleidsprogramma's van bestuurders. Ontwikkelt een meerjarenvisie.
Bestuurders (en chefs) ondersteun je effectief. Als integraal manager maak je een jaarplan (incl. capaciteitsplanning) en een begroting. Je stuurt lopende een planperiode in plannen bij, bijvoorbeeld bij nieuwe bestuurlijke prioriteiten. Je beheerst de werklast, stelt prioriteiten, bent pro-actief en durft risico's te nemen. De projecten binnen je afdeling stuur je als opdrachtgever helder aan en je managed bijdragen van medewerkers aan projecten, programma's en processen van anderen. Zij/hij weet wanneer de bedrijfsvoering adequaat is opgezet én goed werkt. De AO/IC is op orde. Etcetera.

In het managementteam van dienst/directie geef je actief invulling aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het geheel. Non-interventiegedrag heb je achter je gelaten. Je staat achter je medewerkers. Als het echt nodig is stuur je dwingend. Soms onderhandel je. Leidinggeven via deskundigheid en gezag staan hoog in je vaandel.
Je bewaakt de werkdruk en het plezier in het werk van medewerkers. Je coached: prestatieverwachtingen, competenties, tussentijdse ijkmomenten, medewerker-manager of functioneringsgesprekken, en (bewust) belonen. Je corrigeren (en disciplineren) is effectief. Je inspireert en motiveert. Het afdelingsoverleg is efficiënt. Als leider zoek je steeds naar efficiencyverbetering. En komt tot initiatieven/veranderingen waar je medewerkers, hogere leiding, bestuurders, externe partijen in mee krijgt.

Focus op de kernzaken. Praktische handvatten en instrumenten voor de praktijk. Er wordt persoonsgericht gewerkt aan verwerving van noodzakelijke vaardigheden.
Alle onnodige ballast is over boord gezet..

Intensief voortraject. Training: blok 1: 3 dagen, blok 2,3,4,5: 2 dagen, blok 6: 1 dag. Blokken 1-5 in een conferentie-oord. Nazorg/persoonlijk advies na blok 5: 6 maanden. Kosten opleiding: € 7.150,-

 


contact faq's