Startpagina    Overzicht Thema's Implementatie-Maatwerk
Projectmanagement Invoeren

Implementatie-Maatwerk

U wil in uw organisatie een systeem van projectmanagement invoeren. En waarborgen dat dit goed aansluit op uw bedrijfsvoeringssystemen en bij uw lijnmanagent. Alle betrokkenen moeten gaan werken vanuit een en dezelfde visie en aanpak.

U oriënteert u op de verschillende methoden voor projectmanagement: bijvoorbeeld die voor beheersbare omgevingen (PRINCE 2) en die voor niet geheel beheersbare (politiek-bestuurlijke) omgevingen (PDE). U komt tot een visie die past bij uw praktijksituatie.
U vindt een integraal implementatietraject met een mix van voorlichting, workshops, training en coaching dat naadloos aansluit bij uw bedrijfsvoering en projectmanagementvisie noodzaak.

Om met u mee te kunnen denken oriënteren wij ons op uw bedrijfsvoering, werk- en managementcultuur, de projectopgaven, uw voorgenomen projectprotocollen.
Wij kunnen als ervaren projectmanagers hulp bieden bij het operationaliseren van uw visie. Wij rekenen dan onder andere de gevolgen door voor relevante procedures, voor de werkcultuur én de afstemming met lijnactiviteiten. Voor een succesvolle implementatie dient er voor gezorgd te worden dat de betrokken uitvoerenden uw visie in grote lijnen delen of dat deze zodanig is aangepast dat dit bereikt is.

Wij bieden bij implementatie een breed ondersteuningspalet aan. Bijvoorbeeld de projectleiding van het implementatietraject, de schaduwadvisering van een managementteam of interne manager die daarmee belast is, advisering over technische aanpassingen in managementinformatie- en stuursystemen, het opleiden van opdrachtgevers en bestuurders, het opleiden van projectleiders in hun respectivelijke nieuwe rollen, begeleiding bij opstart (en verloop) van majeure (voorbeeld-)projecten, integrale coaching van projectleiders, tussentijdse evaluaties etc.


Wij hebben zelf als lijnmanagers, project-, programma- en procesmanagers vele jaren ervaring op dit terrein. En werken graag aanvullend op de intern aanwezige expertise. Gedragscode O.O.A..

Praktijkvoorbeelden: 1. Provinciale Organisate 2. Adviesraad

1. Invoering Projectmanagement in Provinciale Organisatie

Het door de hoofdafdeling Personeel en Organisatie voor projecten en projectmatig werken ontwikkelde beleidskader wordt door ons aangevuld. Samen met de medewerkers van Personeel en Organisatie stellen we een veranderkundige diagnose. Vervolgens wordt het Directieteam van de Provinciale Organisatie geadviseerd over een bij de stand van projectwerk en bij de werkcultuur van de organisatie passende implementatiestrategie: in de kern een "cellen"-benadering, die van binnenuit via netwerken van elkaar steunende projectleiders een onomkeerbaar proces tot stand moesten brengen, in de richting andere managementnivo's waar nog een begin moest worden gemaakt met de verandering.

Het Directieteam volgt de workhop waarin de inhoudelijke highlights van het traject en de eisen die het stelt aan hun rol en opstelling worden verkend. Alle (toekomstige) projectleiders worden daarna intensief opgeleid in het management van niet-routine opgaven. Veel aandacht krijgen praktische managementprincipes en het complexe spel dat projectleiders naar hun medewerkers, afnemers en opdrachtgevers moeten leren spelen.
Bovendien krijgen alle (beleids-)medewerkers die bij projectwerk zouden worden betrokken een tweedaagse opleiding in samenwerken en projectwerk. Dat zal het voor hen makkelijker maken in de praktijk de aanpak en visie van projectleiders te volgen en eigenstandige projectbijdragen te leveren.

Projectleiders ("cellen") wisselen tijdens het traject in groepen ervaringen met elkaar uit, helpen elkaar door het uitwisselen van "best practices" en kregen desgevraagd supervisie van ervaren collega's en onze adviseurs/projectmanagers.

In enkele breed in de organisatie zichtbare projecten wordt door het Directieteam extra geïnvesteerd. Zij krijgen extra tijd en geld, en worden intensiever begeleid. De kritische evaluatiepunten die periodiek tijdens het implementatietraject naar boven gehaald worden, leiden tot veranderimpulsen op de verschillende organisatienivo's en op de staffuncties.

2. Invoering Projectmanagement bij een Adviesraad

Een Adviesraad krijgt bij wet er een aantal nieuwe onderzoekstaken en sectoren bij. Om die goed in de organisatie te verankeren wil zij over gaan op een nieuwe organisatiestructuur met projectwerk als primair proces per sector. Er dient een projectorganisatiestructuur te komen. Men wenst zich een goed beeld te vormen van de gevolgen en zich daarop tijdig voor te bereiden. Daarover wordt advies gevraagd. Wij analyseren de eerste aanzetten voor een nieuwe structuur. Waarschuwen voor onduidelijkheden en inconsistenties en komen met structuuraanpassingen. En we geven adviezen op operationele inrichting, bijvoorbeeld de planning en control, de inrichting van de projectverantwoordelijkheden op verschillende organisatienivo's, de aansturing van de projectorganisatie vanuit de top.


contact faq's