Startpagina    Overzicht Thema's Implementatie-Maatwerk
Invoering Integraal Management

Implementatie-Maatwerk

Integraal Management is een concept dat in de kern goed moet worden begrepen en toegepast. Alleen dan is men  in staat het concept situationeel passend handen en voeten te geven.
Invoering van integraal Management enkel door af te kondigen dat integraal management het resultaat wordt van de persoonlijke inzet van leidinggevenden na een opleiding IM leidt vaak tot onvrede: men heeft grote verwachtingen geschapen die in de organisatie zelf niet waar worden gemaakt.

Van groot belang voor effectieve implementatie is een eenduidige visie op Integraal Management bij de top van de organisatie. Die zal vervolgens moeten worden doorgerekend op haar praktische consequenties. Dat betekent meestal dat de grenzen van bestaande centrale beleidskaders verkend moeten worden zodat duidelijke gebieden van meer autonomie ontstaan op de verschillende nivo's van de organisatie. Autonomie delegeren vereist dat de systemen waarmee verantwoording wordt afgelegd zich bewezen hebben, dat toezicht gehouden wordt op juiste toepassing van kaders, en dat alleen juiste toepassing van regels mogelijk is. Wij zijn voorstander van een beheerst stapsgewijs realisatieproces waarin de top van een organisatie haar teugels op deelterreinen viert en leidinggevenden zich daarin eerst bewijzen alvorens de teugels verder gevierd worden.

Wij kunnen uw invoering van Integraal Management (IM) in verschillende rollen begeleiden: van projectleider tot adviseur of schaduw-adviseur. En we kunnen opleidingen en workshops over dit onderwerp verzorgen om uw leidinggevenden toe te rusten op effectief functioneren in zo'n aangepast systeem van bedrijfsvoering.

Praktijkvoorbeelden: 1. Workshops IM  ZBO 2. Advisering Implementatie IM Gemeente 3. Module Integraal Leidinggeven Ministerie

1. Overheidsstichting: Workshops Integraal Management

In een grote ZBO besluit men tot invoering van Integraal Management. Om de leidinggevenden op alle nivo's (top, midden en lager kader) voor te bereiden op deze belangrijke verandering worden een aantal workshops van een dag georganiseerd. Daarin worden de oorsprong van IM en verschillende visies op IM gepresenteerd. Het subsidiariteitsbeginsel wordt verkend.
Via oefeningen wordt stapsgewijs duidelijk in welke organisatorische situaties IM vergaand móet worden ingevoerd en in welke die functionele noodzaak niet aanwezig is. Vervolgens wordt ingegaan op normatieve redenen tot IM. Er wordt een inschatting gemaakt van de werkzaamheden en lastige besluitvorming over aangepaste kaders op POIF-terreinen. Afgesloten wordt met een simulatie van de praktische werking van IM en de rol van topmanagement, leidinggevenden en stafeenheden daarbij. Velen begrijpen dat IM niet als managementmode moet worden gezien maar een thema is dat zeer fundamentele aspecten van een managementvisie ter discussie stelt. Het is zoeken naar grotere zelfstandigheid binnen (centrale) gebondenheid.

2. Gemeente: Advisering Implementatie IM

Een gemeente in transitie introduceert een meer resultaatgerichte bedrijfsvoering en Integraal Management voor de afdelingshoofden. Met de stafeenheden en vertegenwoordigers van de doelgroep wordt een integraal implementatieplan ontwikkeld. In het plan worden werkgebieden aangewezen zoals de bepaling van de doelgroep voor IM, de te hanteren managementfilosofie en uitgangspunten, de stafgebieden waarop kaders herijkt moeten worden, de noodzaak van systemen die de uitvoering monitoren. Werkgroepen hiervoor worden procesmatig begeleid en er worden inhoudelijke adviezen gegeven over de invuling van IM op de diverse POIFA-terreinen. De gemeentesecretaris als eindverantwoordelijke vraagt onze schaduw-advisering. De implementatie verloopt geleidelijk: passend bij de kaders die het topmanagement vrij geeft.

3. Directoraat-Generaal Ministerie: Module Integraal Leidinggeven voor interne opleiding IM

Een groot directoraat-generaal met veel regionale uitvoeringsorganisaties besluit tot invoering van IM. Als meest belangrijke invoeringsinstrument worden aan alle leidinggevenden opleidingen gegeven rond het thema Integraal Management. Daarnaast is een werkgroep belast met de stimulering er van organisatiebreed. De hoofdafdeling P&O ontwikkelt het kader voor de opleiding: een aantal opleidingsmodules die elk bepaalde clusters samenhangende IM-instrumenten behandelen en intrainen.

Wij verzorgen de driedaagse module Integraal Leidinggeven en HRM. Daarin worden de praktische aspecten van dagelijks leidinggeven onder IM toegelicht en geoefend aan de hand van een prestatiegericht personeelsontwikkelingsproces. De inhoud wordt met de personeels- en opleidingsadviseurs geheel afgestemd op de interne beleidskaders en het intere implementaieraject voor IM. Vertegenwoordigers van de werkgroep Implementatie IM geven acte de presence: met hen wordt gediscussieerd over doelen die men met IM nastreeft en hun haalbaarheid, over het invoeringstraject, over de steun van hogere leidinggevenden voor IM, etc.

 


contact faq's